KOMUNIKAT DLA PODMIOTÓW PROWADZĄCYCH DZIAŁALNOŚĆ W ZAKRESIE PRODUKCJI PIERWOTNEJ
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Legnicy (PPIS) informuje, że podmioty prowadzące działalność w zakresie produkcji pierwotnej podlegają rejestracji, co wynika z przepisów prawa żywnościowego tj m.in.:
-
rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. (Dz.U.UE L z dnia 1 lutego 2002r. z późn.zm.)
-
rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. (Dz.Urz.UE L 139 z 30 kwietnia 2004r. z późn. zm.)
-
rozporządzenia (WE) Nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. (Dz.Urz.UE L z dnia 30 kwietnia 2004r. z późn. zm.)
-
ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.z 2010r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.).
Za produkcję pierwotną uważa się produkcję, uprawę lub hodowlę produktów podstawowych, w tym zbiory (warzywa, owoce, zioła, grzyby). Oznacza także zbieranie runa leśnego oraz wprowadzanie do obrotu żywności z produkcji pierwotnej na placach targowych, dostaw bezpośrednich do zakładów żywienia zbiorowego np. z uprawy produktów roślinnych: owoce, warzywa, zioła, grzyby.
Wniosek można pobrać ze strony internetowej www.psselegnica.pis.gov.pl
lub w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Legnicy przy ul. Mickiewicza 24.
Zgodnie z art. 103 ust.1 pkt 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.z 2010r. Nr 136, poz. 914 z późn.zm.), kto prowadzi działalność w zakresie produkcji lub obrotu żywnością bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów lub o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru zakładów lub wbrew decyzji o odmowie zatwierdzenia zakładu w trybie i na zasadach określonych w art. 6 rozporządzenia 852/2004 oraz art. 63, podlega karze pieniężnej.